Please or Registrovat to create posts and topics.

Nůžky

Prosím o radu s výběrem krejčovských nůžek. Jako začátečník jsem si koupila jediné, co měli u nás v galanterii. Mundial. Jsou fajn, ale už nestříhají po celé délce. Dost jsem tomu asi pomohla sama tím, že jsou to mé první nůžky pro leváky, a já byla zvyklá na pravoruké. Do dneška občas tlačím palcem na druhou stranu.

Tentokrát bych chtěla nůžky, které mi už vydrží. Jako levák mám na našem trhu v podstatě dvě možnosti.

Případně jejich kratší alternativy. Měly jste prosím někdo možnost oboje nůžky (jejich obdoby) porovnat? Vyčetla jsem, že by měly být ze srovnatelného materiálu. Mohly by tedy zůstat stejně dlouho ostré. Liší se hlavně ergonomií. A to mě právě zajímá. Německé jsou těžší než japonské, ale neumím se rozhodnout, jestli je to na škodu. Víc se mi líbí, že jsou celokovové. Na druhou stránku jsou dvakrát dražší. Za ty peníze bych si už chtěla při každém stříhání libovat, jak dobře se mi s nimi pracuje.

Děkuji za vaše zkušenosti.

Kai i Solingen jsou osvědčené značky s kvalitními produkty, určitě neuděláte chybu, ať už se rozhodne tak nebo tak. Hlavně si dávejte pozor, ať se ty nůžky pak používají pouze na stříhání látek a nikdy ničeho jiného (ani papíru).

(Mně se osvědčily Kai, i jejich levnější řady nůžek stříhají dobře. Ale jsem pravák a tam ten výběr je mnohem větší.)

Myslím, že ta váha není až tak zásadní parametr, důležité je, aby dobře padly do ruky. Pro Kai dělá ty celokovové nůžky firma Shozaburo, dělají určitě i nůžky pro leváky, ale vzhledem k poštovnému a clu asi vyjdou ještě dráž než ty Solingen.

Děkuji za odpovědi, dámy.

Vendulo, nikomu je nepůjčím a na pochybné látky vezmu staré nůžky 🙂

Jano, nějaké levoruké Shozaburo jsem taky našla, ale ta cena je hodně jinde i bez cla. Beru si z toho, že mi kovové padnou do ruky líp. Do oka rozhodně padly.

Jsem na celokovové nůžky zvyklá a ty Solingeny vypadají ještě podstatně líp. Jdu do nich!

Tak co nůžky? 😀

🙂

Děkuji za optání. Už jsem se chtěla pochlubit. Jen jsem si říkala, že to chce nejdřív ustřihnout trochu delší kus než vzoreček, co jsem rozstříhala hned, jak dorazily.

Vyhrály Solingeny. Jsou nádherné. Mám je zatím položené na stole a kochám se. Do ruky mi padnou dobře. Stříhají perfektně, to se se starými nedá srovnat. Musím si trochu zvyknout, že jsou celkově větší. Ale proto jsem si je vybrala. Zatím jsem jen odstřihovala přídavky od rozešité bavlněné sukně. To chtělo větší opatrnost než s malými nůžkami, protože ten odstřihovaný kraj byl malý. Už se těším, až budu vystřihovat díly na další model.

Jen nevím, jak s regulací. Připadá mi, že jdou trochu těžce, i když jsou dost promazané. Na druhou stránku si nejsem jistá, jestli budou stříhat, když trochu povolím šroub. Držím se hesla: když to funguje, tak na to nesahej. Ale hlavou mi to vrtá.

Moje nůžky se samovolně zavřou, co jsem zkoušela jiné kovové, tak to nešlo a díky tomu se mi s nimi hůř stříhalo a bolela mě po chvíli hrozně ruka.

Tak jsem našla odvahu a povolila matku. Je to mnohem lepší. Děkuji

Super! Ať to stříhá 🙂