Podsádky jsou jednou ze základních možností, jak olemovat kraje oděvu. V zásadě lze podsádky rozdělit na přinechané a tvarované a právě těm tvarovaným, používaným u šití halenek nebo šatů, se dnes budeme věnovat. Pro spoustu začínajících i pokročilejších šijících je vypracování podsádky něco, čeho se bojí, protože občas dojde k vytahání výstřihu a/nebo přetáčení podsádky. Ačkoliv všechny tipy uvedené v následujícím textu už na webu zazněly, souhrnný podsádkový článek chyběl, takže jsme se rozhodly všechny informace sjednotit.
Podsádka je malý kousek látky, pomocí kterého lze olemovat výstřih tak, aby byl hladký a pěkně ležel na těle. Vzhledem k tomu, že se jedná vlastně o spotřebu látky navíc, v dobách nouze o materiál byly spíše známkou luxusnějšího oděvu. Podsádku lze použít jak samostatně, tak v kombinaci s podšívkou. Pokud využijeme první variantu, je potřeba se zamyslet i nad tím, jak podsádku olemovat (toto téma rozeberu v poslední části textu).
Podsádka výstřihu
Podsádkou můžeme olemovat čistě jen výstřih. Pokud nemáte pro podsádku samostatný střihový díl, jednoduše ho lze vytvořit. Asi největší prasárnu, co jsem v tomto ohledu viděla, bylo stříhat podsádku podle nestabilizovaného výstřihu, což je pravděpodobně nejjednodušší cesta k vytahanému výstřihu. Podsádku tedy vždy stříhejte podle původního papírového střihu.