S vývojem šicích strojů začalo ruční šití ustupovat do pozadí. V dnešní době profesionální krejčové a švadleny v ruce téměř nešijí, protože tato činnost je časově a tudíž i ekonomicky náročná. V průmyslu se bez ručního šití obejdou šičky zcela a šít jen na stroji je i cílem části domácích švadlen. My máme k ručnímu šití velmi pozitivní vztah, protože funguje nejen jako prosté spojení kusu A s kusem B v určitém místě, ale i jako relax po náročném dni. Kolem ručního šití se však objevuje spoustu mýtů: je pomalé, zbytečné, ruční stehy nejsou trvanlivé a je to známka amatérské výroby.
Ruční šití je ale pomalé jen zpočátku. Postupně budete nabírat na tempu až do té míry, jaká vám je příjemná. Když šiji v ruce, jsem schopná vědomě šít daleko rychleji, než když nechávám stehy volně plynout. Při ručním šití máte mnohem větší kontrolu nad materiálem, je tudíž přesnější než šití na stroji; zároveň jsou ruční stehy minimálně stejně trvanlivé jako strojové šití.
Říkáte si, že teorie je hezká, ale že vy se při ručním šití spíš trápíte a prostě vám to nejde? Tady je několik tipů.
Na niti záleží
Nit by měla být co nejhladší, protože takové nitě se míň cuchají a když už se zacuchají, tak jdou rozplést. My máme skvělou zkušenost buď s hedvábnými nitěmi, které jsou ale dražší a méně trvanlivé, případně z polyesterových nití preferujeme ty od značky Güttermann či Mettler. Vlastnosti nitě se dají ale vylepšit! U přírodních vláken můžete pro zvýšenní trvanlivosti použít včelí vosk, který celou nit naimpregnuje a po jejím přežehlení pronikne do jednotlivých vláken. U umělých nití je voskování zbytečné, protože vosk do vláken nepronikne. Někdy se ale nitě doporučují přežehlit, aby byly hladší a ubylo napětí (o tom budu mluvit i později).
Dlouhá nitka – líná dívka
Tak tohle si připomínejte pokaždé, když budete stříhat právě navlečenou nit. Nit by měla sahat maximálně kousek pod váš loket.
Pokud bude delší, ztratíte na začátku šití čas a energii tím, že budete zbytečně natahovat ruku. Zároveň je větší pravděpodobnost, že se vám nit zacuchá, budete ji muset odstřihnout a převlíkat. V případě, že máte problém s navlékáním, doporučujeme se kouknout po nějakém navlékači.
Článek je přístupný pouze předplatitelům.
Pokud máte zaplacené členství, tak se stačí přihlásit.
Pokud nemáte zaplacené členství, tak ho můžete zakoupit zde.
Kategorie: Techniky, Vyšší krejčovina, Začínáme se šitím